Opleiding

Print deze pagina

Opleiding: oriëntatie en opleiding tot priester

Er zijn verschillende mogelijkheden om zich te oriënteren op het priesterberoep. In eerste instantie via kennismakings-weekenden. Deze worden meestal in de zomer georganiseerd en op de website aangekondigd. Een andere mogelijkheid is deelname aan het proseminarie te Keulen in Duitsland. Voor de feitelijke opleiding heeft men de keuze uit één van de onderstaande seminaries. Door Myriam Driesens, geestelijke in Eindhoven, is een artikel geschreven over de priesteropleiding, dat verschenen is in In beweging (Michaelnummer 2010). Dit artikel is hier toegevoegd als pdf document.

De seminaries van de Christengemeenschap

De opleiding voor het priesterschap bestaat uit een driejarig programma: zes semesters. Het eerste jaar kan worden beschouwd als een basis jaar: een introductie in de antroposofie , de taak en het werk van de Christengemeenschap. In het tweede jaar vindt verdieping plaats. Het eerste semester van het derde jaar wordt veelal ingevuld door stages in gemeenten, ziekenhuizen of andere maatschappelijke instellingen, hier of in het buitenland. In het laatste semester bereiden de kandidaten zich voor op de wijding. Acceptatie in elk semester is gebaseerd op gesprekken en evaluatie van de student, samen met de leiding van het seminarie. Studeren aan het seminarie is geen garantie voor toelating tot het wijdingssemester.

Iedereen is in principe welkom ongeacht opleiding, carrière en spirituele achtergronden. Enige achtergrondkennis van de Christengemeenschap of de antroposofie is aan te bevelen. Van cursisten ouder dan 28 wordt verwacht dat zij een hbo-opleiding of een beroepsopleiding hebben afgerond.

Om te kunnen inschrijven bij een seminarie wordt geen jarenlange levenservaring verwacht. De studie kan jonge mensen op weg helpen naar de roeping van het priesterschap, of naar een andere belangrijke taak in het leven. De roeping tot priester drukt op een geconcentreerde manier uit wat de aangeboren mogelijkheden van ieder mens zijn. Daarom kan iedereen profiteren van zijn studie aan het seminarie, ook al is het maar voor een korte periode.

Seminaries zijn gevestigd in Duitsland, in Hamburg en Stuttgart, en in Noord-Amerika in Toronto (Canada). Onderstaand zijn de links opgenomen naar de drie seminaries. Daar is verdere achtergrond informatie te vinden.

Indien men geïnteresseerd is om aan één van de seminaries te gaan studeren, kan men het beste eerst contact opnemen met de geestelijke in de eigen gemeente.

De adressen van de seminaries zijn:

The Seminary of The Christian Community
901 Rutherford Road, Vaughan
Toronto, L6A 1S2
Canada
Telephone: 1-905-771-0705
Note: A message only may be left at the US number (845) 356-0972 and calls will be returned within a day.
E-mail: info@christiancommunityseminary.org
www.christiancommunityseminary.org (temporary)
Note: the new Canadian website www.christiancommunityseminary.ca will launch soon!

 

Stiftung Priesterseminar Hamburg der Christengemeinschaft
Mittelweg 13
20148 Hamburg
Telefon: 040 / 44 40 54 – 0
Fax: 040 / 44 40 54 – 20
E-Mail: info@priesterseminar-hamburg.de
www.priesterseminar-hamburg.de

 

Freie Hochschule der Christengemeinschaft Priesterseminar
Spittlerstraße 15
70190 Stuttgart
Telefon: 0711 / 166 83 – 0
Fax: 0711/ 166 83 – 24
E-Mail: info@priesterseminar-stuttgart.de
www.priesterseminar-stuttgart.de

 

 

 

 

 

 

Opleiding

100 jaar Christengemeenschap

Internationale conferentie in Dortmund, 7-11 oktober 2022

 

Lees alle berichten over de bijeenkomst hier.

Archief Digitale Nieuwsbrieven

Lees hier alle Nieuwsbrieven

Contact

Groot Hertoginnelaan 4
2517 EG
Den Haag
070 3451506
Contactformulier