Opleiding

Print deze pagina

Opleiding: oriëntatie en opleiding tot priester

Er zijn verschillende mogelijkheden om zich te oriënteren op het priesterberoep. In eerste instantie via kennismakings-weekenden. Deze worden meestal in de zomer georganiseerd en op de website aangekondigd. Een andere mogelijkheid is deelname aan het proseminarie te Keulen in Duitsland. Voor de feitelijke opleiding heeft men de keuze uit één van de onderstaande seminaries. Door Myriam Driesens, geestelijke in Eindhoven, is een artikel geschreven over de priesteropleiding, dat verschenen is in In beweging (Michaelnummer 2010). Dit artikel is hier toegevoegd als pdf document.

De seminaries van de Christengemeenschap

De opleiding voor het priesterschap bestaat uit een driejarig programma: zes semesters. Het eerste jaar kan worden beschouwd als een basis jaar: een introductie in de antroposofie , de taak en het werk van de Christengemeenschap. In het tweede jaar vindt verdieping plaats. Het eerste semester van het derde jaar wordt veelal ingevuld door stages in gemeenten, ziekenhuizen of andere maatschappelijke instellingen, hier of in het buitenland. In het laatste semester bereiden de kandidaten zich voor op de wijding. Acceptatie in elk semester is gebaseerd op gesprekken en evaluatie van de student, samen met de leiding van het seminarie. Studeren aan het seminarie is geen garantie voor toelating tot het wijdingssemester.

Iedereen is in principe welkom ongeacht opleiding, carrière en spirituele achtergronden. Enige achtergrondkennis van de Christengemeenschap of de antroposofie is aan te bevelen. Van cursisten ouder dan 28 wordt verwacht dat zij een hbo-opleiding of een beroepsopleiding hebben afgerond.

Om te kunnen inschrijven bij een seminarie wordt geen jarenlange levenservaring verwacht. De studie kan jonge mensen op weg helpen naar de roeping van het priesterschap, of naar een andere belangrijke taak in het leven. De roeping tot priester drukt op een geconcentreerde manier uit wat de aangeboren mogelijkheden van ieder mens zijn. Daarom kan iedereen profiteren van zijn studie aan het seminarie, ook al is het maar voor een korte periode.

Seminaries zijn gevestigd in Duitsland, in Hamburg en Stuttgart, en in Noord-Amerika in Spring Valley. Tevens is er een zogenaamd Pro-seminarie gevestigd in Krefeld, waarin men zich vooral kan oriënteren op de opleiding voor het priesterschap. Onderstaand zijn de links opgenomen naar de drie seminaries. Daar is verdere achtergrond informatie te vinden.

Indien men geïnteresseerd is om aan één van de seminaries te gaan studeren, kan men het beste eerst contact opnemen met de geestelijke in de eigen gemeente.

De adressen van de seminaries zijn:

The Seminary of The Christian Community
15 Margetts Road
Chestnut Ridge
NY 10952
Telephone: 1-212-877-0208
E-mail: info@christiancommunityseminary.org
www.christiancommunityseminary.org

Stiftung Priesterseminar Hamburg der Christengemeinschaft
Mittelweg 13
20148 Hamburg
Telefon: 040 / 44 40 54 – 0
Fax: 040 / 44 40 54 – 20
E-Mail: info@priesterseminar-hamburg.de
www.priesterseminar-hamburg.de

Freie Hochschule der Christengemeinschaft Priesterseminar
Spittlerstraße 15
70190 Stuttgart
Telefon: 0711 / 166 83 – 0
Fax: 0711/ 166 83 – 24
E-Mail: info@priesterseminar-stuttgart.de
www.priesterseminar-stuttgart.de

 

Proseminar Krefeld
Grenzstraße 130
47799 Krefeld
Tel.: 02151 4547807
0241 4016140
mailto:proseminar.essen@christengemeinschaft.org

 

 

 


Opleiding

Archief Digitale Nieuwsbrieven

Lees hier alle Nieuwsbrieven

Contact

Groot Hertoginnelaan 4
2517 EG
Den Haag
070 3451506
Contactformulier